- ЭРҮҮЛ ХООЛЛОЛТЫН ТАВАГ ГЭЖ ЮУ ВЭ?
- ЭРҮҮЛ ХООЛЛОЛТЫН АСУУДЛЫГ ШИЙДЭХИЙН ТУЛД БИД ЮУ ХИЙХ ЁСТОЙ ВЭ?
✔ Хүн aмын эрүүл хүнсний талаарх мэдлэг боловсролыг дээшлүүлэх,
✔ Эрүүл хүнсний эрэлт хэрэгцээг үүсгэх,
✔ Монгол хоолны баялаг соёл уламжлалыг хадгалж үлдэхийн сацуу Монгол үндэсний хоолонд илүү тэжээллэг, өргөн сонголттой шинэчлэлийг хийж хоол хүнсний төрлийг нэмэгдүүлэх,
✔Судалгаа үр дүнд тулгуурласан Монгол хүний хооллолтын зөвлөмжийг шинэчлэн сайжруулах,
✔ Монгол хүний эрүүл амьдрахад шаардлагатай хоол хүнснээс авах зөв зохистой шим тэжээлийн үнэ цэнийг тодорхойлох нь чухал
- ХҮН АМЫН ХӨДӨЛГӨӨНИЙ ИДЭВХИЙГ НЭМЭГДҮҮЛЖ, ХҮНСНИЙ НЭР ТӨРЛИЙГ ОЛШРУУЛАН, ЭРҮҮЛ ЗӨВ СОНГОЛТ ХИЙХ ШААРДЛАГАТАЙ, ҮҮНД:
✔ Малын мах болон боловсруулсан махан бүтээгдэхүүний хэрэглээг багасгах, зарим тохиолдолд загас, тахиа, шувуу, өндөг, гэх мэт уургийн бусад эх үүсвэрээр орлуулах;
✔ Боловсруулсан үр тариагaaр хийсэн гурил, гурилан бүтээгдэхүүний хэрэглээг бүхэл үр тарианы сонголтоор солих;
✔ Тосны өндөр агууламжтай сүү, цагаан идээг тосны агууламж багатайгаар солих;
✔ Амьтны гаралтай өөх тосны оронд ургамлын тос түлхүү хэрэглэх,
✔ Төмс, амттан, чихэр агуулсан шүүс, ундаа, түргэн хоол, давсны агууламж өндөртэй бүтээгдэхүүний хэрэглээг хязгаарлах;
✔ Жимс, хүнсний ногоо, шош, буурцаг, үр, самрын хэрэглээг нэмэгдүүлэх.
✔ Гаднаас хангалттай хэмжээнд авах боломжгүй бичил шим тэжээлийг xүнсэндээ баяжуулах
Mongolian Health Initiative NGO – Монголын эрүүл мэндийн үүсгэл ТББ
“Healthy and balanced nutrition” lecture by Ganmaa Davaasambuu, PhD, MD